Nieuws

TV optredens

Zeewaar Scale Up Seaweed Farm

Euronews got the scoop on the Scaled Up Seaweed Farm from Zeewaar when they came during the spring harvest to film the action. This 8 minute news item is about the parties involved in the Dutch production of sustainably farmed seaweed for food purposes. It has been translated in 9 languages and airs in 160 countries for at least one full week in June 2020.

https://www.euronews.com/2020/06/09/seaweed-farming-an-economic-and-sustainable-opportunity-for-europe

https://youtu.be/kmmjbGRlReA and also a 360 degree view of the harvesting to play with: https://youtu.be/-cpjle_QRp0

Zeewaar Film

Very proud of our very first Zeewaar produced film. This give you a nice peek into the life of a sustainable seaweed farmer, the beauty of the sea and the seaweed that grows under the surface. Enjoy! https://youtu.be/wjYsrsFmdN4

 

Zeewaar by boat

Rai Uno TV

Food Markets Documentary

06-07-2017

These documentary makers wanted to film how we cultivate sustainable seaweed at Zeewaar in the Netherlands. It shows how our winter weed Royal Kombu then becomes the hero ingredient in the delicious vegan burger of The Dutch Weed Burger. The show is really about markets, but fully in Italian, so good luck with that :-). After 27 min Zeewaar is featured. Cool drone filming!

http://www.raiplay.it/video/2017/06/Food-Markets-profumi-e-sapori-a-km-0-Amsterdam-107af554-b47c-4a9d-a16b-6659bb2774c0.html

The ladies with the underwater garden

NDR TV Germany

Nordseereport about Zeewaar

04-06-2017

The NDR TV crew came by in the spring of 2017, for their TV show about the most unique gardens in the world. From that perspective, they filmed our pre-harvest activities in the farm. And they shot stunning underwater footage showing the royal kombu that we planted in October 2016 patiently waiting until harvest time. See the link with this German show: http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/nordseereport/Zwei-Frauen-und-ihr-Garten-voller-Algen-,nordseereport1680.html

Wild Harvesting Damage in the EU on film

Rai Uno TV Italy

Guess Who is Coming to Dinner this Evening?

08-05-2017

Rai Uno TV came to the Zeewaar seaweed farm in the Eastern Scheldt to interview us about the innovative practice of sustainable seaweed farming in clean EU seawater. It exposes how unsustainable the global seaweed production methods are. From the damaging wild harvesting in the EU to the mass farming practices in Asia. It explains the difference between healthy seaweed and seaweed that is not healthy. http://www.raiplay.it/video/2017/05/Indovina-chi-viene-a-cena-397be38a-3cb1-48de-84bf-9e4221075f05.html

 

Zeewaar bij Omroep Zeeland

Omroep Zeeland Nieuws

TV - Innovatieve zeewier zaaitechniek

08-12-2015

Vandaag in het nieuws van Omroep Zeeland: de nieuwste zaaitechniek waar Zeewaar mee experimenteert samen met partner Hortimare. Zie www.omroepzeeland.nl/video/2015-12-08/949392/zeeland-nu-dinsdag-8-december-2015#.VmcUlGxdGAI Zet de timer op 6.49 minuten in het nieuwsprogramma om direct naar het verhaal van Zeewaar te gaan.

Chef Alain Caron bij Zeewaar

KRO/NCRV

TV - Binnenstebuiten

01-12-2015

Chef Alain Caron komt langs bij de Zeeuwse zeewierboerderij op de eerste aanplantdag van het seizoen. Het was een zonnige ochtend, perfect voor een bootritje. Daarna kookt Alain een heerlijk oester gerecht met de nieuwe zeewierkruiden van Zeewaar. Bekijk het hele programma op https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/zeeuws-geteelde-zeewier

 

 

Canvas Terzake Zeewaar

Canvas Belgie

TV - Terzake op bezoek bij de oogst

10-06-2015

Zeewaar vertelt over de duurzame teelt van zeewier in Europees perspectief bij TV nieuws show Terzake (België) op Canvas.  Bekijk de uitzending op de website van Terzake.

Rebecca en Quinty van Koffietijd

RTL 4

TV - Koffietijd met Zeewaar

02-01-2015

Gezond het nieuwe jaar in met het zeewierverhaal van Zeewaar bij Koffietijd.
Bekijk de TV uitzending op de site van Koffietijd.

Klokhuis bij Zeewaar

NPO

TV - Klokhuis bij Zeewaar

18-09-2014

(herhaald op 2 oktober 2015)

bekijk het programma op http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2783/Zeewier

EenVandaag bij Zeewaar

Een Vandaag maakte een prachtig verslag van de eerste zeewier-aanplant en oogst in de Oosterschelde. Over de mensen achter Zeewaar, hun plannen en idealen.

 


Overig nieuws

Zeewier is het Onderwater Regenwoud

Trouw bijlage Tijd

Zeewier is het Onderwater Regenwoud

26-05-2018

Mooie foto van de overvloedige Royal Kombu zeewier oogst dat in de boerderij hing deze lente. In het interview spreken we over de missie van Zeewaar, de pracht van op het water werken, en hoe we omgaan met krabben in de boot.

Je eigen zeewierboerderij

Volkkrant Weekend Magazine

Je eigen zeewierboerderij

03-03-2018

Interview over wat er zo leuk is aan het werken op het water, vergeleken met werken op kantoor. Foto werd genomen bij vriezende temperaturen afgelopen februari. Met het zonnetje erbij in de Zeeuwse Jacobahaven zijn dit twee van de factoren waardoor winterwier Royal Kombu zo goed groeit: lekker koud weer en water, en zon.

Zeeuwse Lente Oogst 2017

De primaire zeewiersector in Nederland is groeiende. Met 5 jaar ervaring is Zeewaar nog steeds marktleider in Nederland. Dat lijkt niet zo moeilijk in een categorie met weinig B.V.'s en veel stichtingen :-). En toch reflecteert dat de moeilijkheidsgraad. We hebben in de afgelopen jaren veel aspirant zeewierboeren en -boerinnen gesproken. Maar het blijkt niet eenvoudig om een boerderij op te zetten in ons landje. Het vergt veel tijd en investering, weten we uit eigen ervaring. Vervolgens moet je de onzekerheid van het pionieren leuk vinden. Er zijn nog steeds erg veel vragen. In dit artikel van het NRC delen we onze visie op waaraan "grootschalige zeewierteelt" in Nederland aan moet voldoen. Een heldere definitie waarmee een ieder uit de voeten moet kunnen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/04/akkerbouw-op-volle-zee-8630323-a1557085

Zeewaar in Slow Food 3 2016

Slow Food Editie 3

Een zwierige toekomst voor zeewier?

23-09-2016

"Het zijn nu nog enkelingen die zich professioneel met zeewier bezighouden, maar er wordt groot gedroomd in zeewierland."

Zeewaar en Prolaterre in Lekker Weten 2016

Lekker Weten Ekoplaza

Duurzaam zeewier in Zeeuwse Zeewierballen

01-09-2016

Schrijfster, roeister en Ekoplaza-ambassadeur Janneke van der Meulen kwam samen met het team van ProLaTerre en het team van Ekoplaza langs op de zeewierboerderij van Zeewaar. Om eens goed te onderzoeken hoe het zeewier dat in de Zeeuwse Zeewierballen van ProLaTerre wordt geproduceerd. Je kunt de Lekker Weten Herfst oppikken bij iedere Ekoplaza vestiging.

Partij vd Dieren op bezoek bij Zeewaar

De Partij voor de Dieren pleit voor vermindering van de consumptie van dierlijke producten. We maken dan ook graag kennis met plantaardige alternatieven. Zeeland is trots op haar visserijsector waaronder ook de schaal- en schelpdierenindustrie.

https://www.nudge.nl/blog/2016/07/25/match-partij-voor-de-dieren-bezoekt-zeewierboerderij-zeewaar/

Chili bant wild oogst uit

Mondiaal Nieuws

Chili wet tegen wild oogst

07-07-2016

‘Zeewier moet gekweekt worden, want overontginning is een wijdverspreid probleem geworden, en duurzame oplossingen dringen zich op’, stelt Erasmo Macay, hoofdonderzoeker bij het Algal Research Laboratory van de Chileense Universiteit van Concepción. De soorten die in Chili in het wild worden geplukt, vervullen volgens hem een belangrijke ecologische rol: ze creëren onderwaterbossen met een rijke biodiversiteit. Om overontginning aan te pakken, heeft het land een wet uitgevaardigd. Die is bedoeld om de teelt en het herstel van natuurlijke zeewierbedden te promoten. http://www.mo.be/nieuws/zeewier-booming-business-chili

Rebecca Wiering met Mark Rutte in gesprek

Innovatie Estafette 2016

Premier Mark Rutte en Zeewaar

17-06-2016

Eerder dit jaar werden we gevraagd door team Rutte om als een van de top 5 innovatieve bedrijven in Nederland met hem in gesprek te gaan tijdens de opening van de Innovation Expo 2016 in Amsterdam. Een enorme eer! Er kwam ook een artikel geschreven door de mensen van Innovatie Estafette, maar dit staat inmiddels niet meer online. Citaat Rebecca uit dat artikel: “Ik kijk er met veel plezier op terug. Het was natuurlijk fantastisch dat Mark Rutte ons een podium gaf. Dat wij een van de vijf geselecteerde innovatieve bedrijven waren met wie hij tijdens zijn keynote in gesprek ging. Hoe bijzonder is dat!"

Onderwater regenwoud

Blog Janneke van der Meulen

Bezoek van Ekoplaza Ambassadeur Janneke

03-06-2016

"Via het strand stappen we in de boot en varen we naar de lange lijnen, waaraan het geteelde zeewier groeit. De dames vertellen 100-uit. Ondertussen komt er een nieuwsgierige zeehond een kijkje nemen. Na een tijdje kan ik niet anders dan concluderen dat we hier met een extreem bijzonder product te maken hebben.
Zeewier groeit het gehele jaar door en hoe viezer de weersomstandigheden, hoe beter. Vorst, wind alles is goed. Het is CO2 positief i.p.v. neutraal. Dat betekent, dat het meer zuurstof teruggeeft aan de aarde dan dat het vraagt. En als het op dit schone water groeit, is het super gezond en bezit het unieke voedingsstoffen die in geen enkele groente of fruitsoort zijn te vinden. Het heeft geen pesticiden, zoet water of andere groeibevorderende middelen nodig en is de kraamkamer voor al het leven in zee." Zie meer op  http://jannekevandermeulen.nl/index.php/53-op-bezoek-bij-zeewaar-de-eerste-zeewier-boerderij-van-nederland

Recensie Wouter Klootwijk over Zeewiermix van Zeewaar

Noordhollands Dagblad

Zeewier gevangen in een Flesje

09-01-2016

Wouter Klootwijk schreef ons een emailtje begin december 2015. Of we onze zeewierkruiden konden opsturen. Geen probleem! In een doosje, met een stukje van het verhaal erachter richting een dorpje in Noordholland. Vlak daarna alles afronden voor de Kerst, en op het vliegtuig voor een vakantie. Eenmaal terug en weer helemaal tot onze oren in het zeewier, hoorden we dat er een vrij lange en erg geestige recensie in het Noordhollands Dagblad stond. Dat was een mooi begin van het nieuwe jaar. Want als Wouter het lekker vindt...!

Zeewaar in Biofood

Biofood

Groen Groeit... in een droogpak

30-12-2015

Zeewaar, de eerste Nederlandse zeewierboerderij, staat op de Biobeurs [op 20/21 januari in Zwolle] om de gedroogde zeewierkruiden van Zeewaar te promoten. "Maar eigenlijk hebben de oprichters van Zeewaar een ambitieuzere missie: ze willen duurzame zeewierteelt in Nederland en Europa op de kaart zetten." Lees het hele blad op http://www.bionext.nl/sites/www.bionext.nl/files/biologica/banners/lr_

bio.0032_biofoodmagazine_2015_nr.4_spreads.pdf

Zeewaar in de PZC

Met een uitgebreider artikel in de papieren PZC krant van 8 december 2015.

KAMPERLAND - Zeewierboerderij Zeewaar in Kamperland heeft een eigen kruidenlijn voor consumenten op de markt gebracht met zeewiervlokken en zeewierzout. http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/zeewaar-begint-met-kruidenlijn-1.5519335

Zeeuwse Zeewierballen

Met Royal Kombu zeewier van Zeewaar. De nieuwe Zeeuwse Zeewierballen van ProLaTerre bieden altijd een oplossing. Bij het hoofdgerecht of als snack. Denk bijvoorbeeld aan rijst met Zeeuwse zeewierballetjes, wok groenten met Zeeuwse zeewier balletjes of een pitabroodje met Zeeuwse zeewierballetjes. Je ziet het: balletjes kunnen eigenlijk altijd! Van mild tot lekker pittig.

Zeewaar

Impuls Zeeland

Zeewaar, Duurzaam Geteeld Zeewier

04-12-2015

Zeewaar's relatie met Impuls Zeeland gaat terug naar het jaar 2012, toen de plannen gemaakt werden voor de eerste zeewierboerderij en de oprichters advies inwonnen bij Zeeuwse organisaties zoals Impuls, Innogo en ZigZag.  http://www.impulszeeland.nl/mailing/v/UxQID3Lf6AflLtMkwTrY/fmcB22ZD90brJR2oaZiD

TDWB

Omroep Gelderland

Zeewierburger voor Patienten Ziekenhuis

04-12-2015

Met zeewier van Zeewaar: EDE - De zeewierburger staat vanaf dinsdag op de menukaart van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Gezonder en duurzamer eten, aldus het ziekenhuis. http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2102377/Burgers-van-zeewier-voor-patienten-in-ziekenhuis-Ede

Oprichter Zeewaar Rebecca Wiering

Planbureau Voor de Leefomgeving

Ketenontwikkeling grootste uitdaging

27-11-2015

Zeewaar was uitgenodigd door Wageningen LEI op het Ministerie van Economische Zaken om mee te denken over "Nederlandse Zeewierindustrie in context van Natuurlijk Kapitaal." http://themasites.pbl.nl/natuurlijk-kapitaal-nederland/nieuws/rebecca-wiering-oprichter-zeewaar

Zeewaar nr 3

GezondNU Oktober 2015

TDBW: Zeewaar produceert het mooiste zeewier

01-10-2015

Lisette Kreischer aan het woord, en op de cover (!!) van GezondNU oktober 2015. Wij bedanken haar voor de zeewierpromotie waar ze zo goed in is, en voor de waardering die ze uitspreekt voor Zeewaar (zie punt 3 in het kader).

Viva en Zeewaar

Viva.nl

Topvrouwen

19-08-2015

Als vervolg op de Viva400 prijs in de categorie Eco die Zeewaar eind 2014 won, hier een verhaal over hoe het sindsdien gaat met ons bedrijf. http://www.viva.nl/topvrouwen-viva400/hoe-is-het-met-viva400-winnaressen-rebecca-wiering-en-jennifer-breaton/

Alle Dagen Honger

Verschenen in juni 2015 en geschreven en samengesteld door Barbara Serulus, Johanna Goyvaerts en Mayken Craenen

Milieu Magazine en Zeewaar

Milieumagazine nr 5/6

Duurzame Zeewaar

01-05-2015

Een uitgave van Wolters Kluwer Business

Future Farms

Food Inspiration

Future Farms

01-01-2015

http://international.foodinspiration.com/en/magazine/8307/762960/future_farms.html

Hemelse reportage door Food Inspiration. Tekst Babette Rijkhoff. Foto serie: Rahi Rezvani. Music: Berlin

Jamie Oliver en Zeewaar

Jamie Oliver Magazin NL

Jamie Oliver over Zeewier

01-01-2015

Een introductie over de verschillende soorten zeewier met behulp van Zeewaar.

Beau van Erven Dorens en Zeewaar

Tijdends de prijsuitreiking in het College Hotel Amsterdam

Van links naar rechts: Jennifer Breaton, Beau van Erven Dorens, Rebecca Wiering

GezondNu en Zeewaar

Gezond Nu

Passie voor zeewier

01-09-2014

Uitgave september 2014

Voor de foto reportage van Gijs Versteeg, zie http://gijsversteeg.com/portfolio/zeewier/

Koning Willem Alexander en Zeewaar

Bij de opening van het Zeewiercentrum van NIOZ op Texel en waarvoor wij ons leven hebben gewaagd..

Zeewaar in Seasons

Seasons

Zeewierkweker Vak

01-03-2014

Als je van gereedschap houdt..

Kamer van Koophandel

Kamer van Koophandel Ondernemersplein

Zeewier is een gat in de markt

16-12-2013

Jongens wat was het koud de dag dat de fotograaf van de KvK langskwam in Zeeland. http://verhalen.ondernemersplein.nl//artikelen/#2331/rebecca-wiering

Accenture Innovation Awards

Accenture

Accenture Innovation Awards

04-11-2013

We hadden nergens anders tijd voor dan de zeewierboerderij, maar toch had Accenture Zeewaar op de lijst van genomineerden gezet. Aanverwant, het artikel dat over dit avontuur uitkwam: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/landbouw/1803/zeewaar-smakelijk-zeewier-vers-uit-de-oosterschelde

Zeewierboeren

Over de Zee

Boeren op Zee

01-10-2013

Mooi verslag over zeewier in de eerste editie uit oktober 2013 van dit mooie blad Over de Zee.

Lees het hele artikel op http://overdezee.nl/wp-content/uploads/boeren-op-water.pdf

Volkskrant Wetenschap

Volkskrant Wetenschap

Moestuin van de Toekomst

21-09-2013

"Zeewier zit vol waardevolle voedingsstoffen. Plannen om deze alg in onze zeewateren te kweken, worden steeds serieuzer. De eerste commerciële zeeboerderij is er al."

Trouw over Zeewier

Er wordt al sinds 2012 getest of zeewierteelt op de Noordzee mogelijk is. Dit artikel uit september 2013 illustreert goed wat de uitdagingen zijn op onze Noordzee. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3508182/2013/09/12/Zeewier-zit-nog-vol-mysteries.dhtml

Zeewaar De eerste zeewierboerderij van Nederland.