over zeewaar

Zeewaar team

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering richtten Zeewaar op in januari 2013 en staan sindsdien aan het roer, gesteund door aandeelhouders die over de jaren onderdeel zijn geworden van de missie naar een betere wereld via duurzame zeewierteelt.

Jennifer is geboren en getogen in New York, waar ze advocate was in NYC. Europa was haar favoriete vakantiebestemming en haar moeder groeide op in Den Haag. Vandaar dat ze de kans greep in 2008 om aan de UvA een jaar Internationaal Recht te studeren. Met dat diploma op zak bleef ze in Nederland. Ook omdat ze Nederlanders leuk vond. Best gek, want de meeste Amerikanen vinden ons uitermate bot. Jennifer vindt bijna niets mooier dan het Zeeuwse landschap, en de zon die in onze Noordzee ondergaat. In Friesland wordt ze blij van de zeilen die zich door de weiden voortbewegen. En ze fietst als een dolle door Amsterdam, alsof ze nooit anders heeft gedaan. Als geboren zeilster is ze onze kapitein en stuurt ze ons voorwaarts door weer en wind.

Rebecca komt uit Bergen (NH), studeerde in Amsterdam en ging daarna gelijk door naar NYC waar ze was aangenomen door een reclamebureau. Na 6 jaar kwam ze terug, maar Amerika zou altijd haar tweede thuis blijven. Ondernemen zit in haar genen, net als de liefde voor de natuur. Van herfstkleuren en –geuren kan ze ronduit emotioneel worden. Absurd. Ze heeft haar hele leven nooit verder dan 40km van een zee of oceaan gewoond. Omdat ze van de zee houdt, in ieder jaargetijde, in weer en wind, zeilend, zwemmend of roeiend. Haar jeugd in Bergen heeft een natuur liefhebber van haar gemaakt. Haar studie in Amsterdam heeft haar vrienden voor het leven geschonken. En NYC leerde haar dat je met passie alles mogelijk kunt maken. Als geboren optimist trotseert ze iedere golfslag en ziet altijd oplossingen.

 

onze visie

Er ligt een uitgelezen kans om in Europa duurzame zeewierteelt uit het water te tillen. Alleen met die methode is zeewier goed voor mens en milieu, lekker en gezond, traceerbaar en eerlijk. Zeewaar werkt aan de totstandkoming van een parelketting aan kleinschalige zeewierboerderijen die de kust van Europa sieren. Het duurzame alternatief voor de schadelijke "wild oogst" methode.

De meesten weten het niet maar er worden honderden miljoenen kilo's zeewier uit onze Europese zeeen en oceanen weg geoogst, zonder het terug te planten. Uitgevoerd in stilte door een on-transparante industrie die inmiddels zichtbaar geraakt wordt door zorgen over de schade die men aanricht. Zeewaar draagt bij aan de kennisverspreiding omtrend deze schadelijke praktijk, en ziet na jaren hard werken de vruchten ervan: er is een dalende trend in de hoeveelheid zeewier dat d.m.v. wild oogst op de markt komt. Het is ook niet nodig, want zeewier kan duurzaam geteeld worden in kleinschalige zeewierboerijen die verspreid liggen langs de prachtige kusten van Europa. Lokale communities (zoals bijvoorbeeld de visserij) kunnen deze bedrijfjes draaien en stoppen met het weghakken van zeewier voor hun eigen kust voor veel te weinig geld.

Zeewaar is in 2013 gestart om duurzame zeewierteelt als segment op te bouwen in Nederland. Samen met een handjevol collega's in landen om ons heen is ons streven om dit de standaard te maken in de EU, en hopelijk op termijn wereldwijd. 

onze partners

Het is niet eenvoudig uit te leggen hoe het is om een bedrijf op te richten dat de eerste in zijn soort is. Er bestond simpelweg geen zeewierindustrie in Nederland, noch in de EU of daarbuiten. Die complicatiefactor maakte het zo belangrijk dat de Provincie Zeeland Zeewaar bijstond in het eerste jaar. Daarnaast zijn we dank verschulidigd aan Stichting DOEN, Stichting Goeie Grutten, Marco de Leeuw, PJ Hoogendijk, en ten slotte de EU die het brood nodige wetenschappelijke onderzoek steunt via het project Valgorize (Interreg 2Seas).

Zeewaar De eerste zeewierboerderij van Nederland.