over zeewaar

Zeewaar team

Jennifer Breaton en Rebecca Wiering richtten Zeewaar op in 2013 en sinds 2015 zijn Marco de Leeuw en Stichting DOEN mede-aandeelhouders in Zeewaar.

Jennifer is geboren en getogen in New York, waar ze advocate was in NYC. Europa was haar favoriete vakantiebestemming en haar moeder groeide op in Den Haag. Vandaar dat ze de kans greep in 2008 om aan de UvA een jaar Internationaal Recht te studeren. Met dat diploma op zak bleef ze in Nederland. Ook omdat ze Nederlanders leuk vond. Best gek, want de meeste Amerikanen vinden ons uitermate bot. Jennifer vindt bijna niets mooier dan het Zeeuwse landschap, en de zon die in onze Noordzee ondergaat. In Friesland wordt ze blij van de zeilen die zich door de weiden voortbewegen. En ze fietst als een dolle door Amsterdam, alsof ze nooit anders heeft gedaan. Als geboren zeilster is ze onze kapitein en stuurt ze ons voorwaarts door weer en wind.

Rebecca komt uit Bergen (NH), studeerde in Amsterdam en ging daarna gelijk door naar NYC waar ze was aangenomen door een reclamebureau. Na 6 jaar kwam ze terug, maar Amerika zou altijd haar tweede thuis blijven. Ondernemen zit in haar genen, net als de liefde voor de natuur. Van herfstkleuren en –geuren kan ze ronduit emotioneel worden. Absurd. Ze heeft haar hele leven nooit verder dan 40km van een zee of oceaan gewoond. Omdat ze van de zee houdt, in ieder jaargetijde, in weer en wind, zeilend, zwemmend of roeiend. Haar jeugd in Bergen heeft een natuur liefhebber van haar gemaakt. Haar studie in Amsterdam heeft haar vrienden voor het leven geschonken. En NYC leerde haar dat je met passie alles mogelijk kunt maken. Als geboren optimist trotseert ze iedere golfslag en ziet altijd oplossingen.

 

onze visie

Er ligt een uitgelezen kans om in Europa duurzame zeewierteelt uit het water te tillen. Alleen met die methode is zeewier goed voor mens en milieu, lekker en gezond, traceerbaar en eerlijk. Zeewaar werkt aan de totstandkoming van een parelketting aan kleinschalige zeewierboerderijen die de kust van Europa sieren. Het duurzame alternatief voor de schadelijke "wild oogst" methode.

De meesten weten het niet maar er wordt ongelofelijk veel zeewier uit onze Europese zeeen en oceanen weggehaald. Uitgevoerd in stilte door een on-transparante industrie die gemiddeld met 10% per jaar groeit. Waarin het gaat om 275 miljoen kg dat uit onze zeeen wordt gesloopt (data FAO 2014 en 2013). Dat is 99,7% van alle zeewier dat uit Europees zeewater komt. "Wild" betekent dat het gaat om natuurlijke bestanden die uit de natuur worden verwijderd. De bedrijven die dit doen, planten het niet terug. Dit zeewier wordt vooral gebruikt als bind-en geleermiddel (hydrocolloid industrie). Deze methode is niet duurzaam of houdbaar omdat de vraag naar zeewier uit de EU toeneemt terwijl zeewier geen oneindige bron is. Het vormt o.a. de longen van de zee, net zoals bomen dat zijn op land.

Zeewaar is in 2013 gestart om duurzame zeewierteelt als segment op te bouwen in Nederland. Samen met een handjevol collega's in landen om ons heen is ons streven om dit de standaard te maken in de EU, en hopelijk op termijn wereldwijd. 

onze partners

Het is niet eenvoudig uit te leggen hoe het is om een bedrijf op te richten dat de eerste in zijn soort is. Er bestond simpelweg geen zeewierindustrie in Nederland, noch in de EU of daarbuiten. Die complicatiefactor maakte het zo belangrijk dat de Provincie Zeeland Zeewaar ondersteunde met een subsidie en advies. We hebben ook veel te danken aan Impuls Zeeland, en Julie Smit danken we voor haar vertrouwen dat vooral zo belangrijk was tijdens de beginfase. Marco de Leeuw danken we voor zijn inzet als commercieel adviseur en zijn expertise die ervoor zorgde dat onze Zeewaar producten sinds 2015 in winkels door heel NL te verkrijgen zijn. Ten slotte is de support van Stichting DOEN van doorslaggevend belang geweest. Stichting DOEN heeft Zeewaar voorzien van adviseurs, geholpen met connecties, en betrokken bij belangrijke initiatieven. Als aandeelhouder heeft SDOEN het mogelijk gemaakt dat Zeewaar door kon groeien. Dit alles maakt Stichting DOEN een onmisbare partner voor Zeewaar.

Zeewaar De eerste zeewierboerderij van Nederland.