recepten

Zeewierpasta

Algemene Tips

  • Alle hartige gerechten

aan de slag

Zeewier is idaeal als ingrediënt in een hoofdgerecht of voorgerecht. We geven eerst een aantal voorbeelden over hoe je zeewier kunt toevoegen als ingrediënt aan verschillende hoofdgerechten en daarna recepten voor voorgerechten en smoothies.

Pasta gerechten: Door de saus, of als kruid over het geheel, zeewierzout geeft een heerlijke nuance aan alle versies. Ook mooi als kleur effect!

Quiche: Je kunt heel eenvoudig zeewierzout toevoegen aan de korst of de vulling van een quiche.

Soep: zeewiermix kruiden kunnen aan iedere soep worden toegevoegd. Zeewier in miso soep en vissoep is overheerlijk, maar probeer het ook eens in tomatensoep, erwtensoep, en groentebouillon.

Stamppotten: Zodra de aardappelen gekookt zijn en je de groente van je keuze erdoorheen stampt voeg je een scheutje zeewiermix toe. De Zeesla versterkt de bittere smaak van bijvoorbeeld boerenkool, terwijl de Royal Kombu de zoute smaak van stamppotten bevordert.

Vis met kruiden uit de oven: meng gesnipperde peterselie, dille, zeewierzout en peper en strooi dit over de verse vis voordat het in de oven gaat. Leg er een plakje boter op en laat het garen in de oven.

Coquilles van de gril (of BBQ): Coquilles zijn heerlijk puur natuur en hebben meestal geen toevoegingen nodig. Maar als je zout gebruikt bij het grillen van coquilles, vervang dit dan met zeewierzout. Geeft een mooi effect qua kleur en de zilte smaak vult elkaar prachtig aan.

En probeer het verder door alles wat je lekker vindt.

avocado-komkommer soep met zeewiermix

avocado-komkommer soep met zeewiermix

  • 4
  • Voorgerecht
  • 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 komkommer gepeld en in stukjes
  • 2 avocado’s geschild en in stukjes
  • 225 ml water met een halve bouillon blok (groente of kip) opgelost
  • 225 ml yoghurt
  • Halve theelepel citroenrasp
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 gedroogde chilipeper (zonder de zaadjes) fijn versnipperd
  • 1 theelepel zeewierzout
  • ¼ theelepel (vers) gemalen peper
  • 2 theelepels zeewiermix
  • (optioneel: 100 gram Hollandse Garnalen)

Je kunt een blender, keukenmachine, of een staafmixer gebruiken.

Houdt een paar kleine blokjes avocado en komkommer apart (garnering) en zet afgesloten in de koelkast. Hou ook 1 theelepel zeewiermix achter de hand. Zorg ervoor dat het bouillon blok goed is opgelost in het water. Was de citroen goed zodat het waslaagje eraf is voordat je deze raspt.

Mix alle ingrediënten tot een egale soep met de blender, keukenmachine of staafmixer. Als je garnalen toevoegt, kun je die er nu doorheen scheppen. Schenk het in leuke (sap) glazen en dek af met plastic folie. Zet een half uur in de koelkast voordat je het serveert (langer kan ook).

Haal het uit de koelkast en leg de apart gehouden stukjes komkommer en avocado er voorzichtig op. Verdeel tot slot de laatste theelepel zeewiermix over de top van ieder glas. Klaar voor serveren!

zalmrolletjes

zalmrolletjes

  • 4
  • voorgerecht
  • 20 min

Ingrediënten:

  • 100 – 150 gram gerookte zalm
  • Bakje crème fraîche
  • Have komkommer
  • 1 eetlepel sesamzaadjes (licht gebruind in de koekenpan)
  • 3 theelepels zeewiermix
  • Verse dille (2 takjes)

Schil de halve komkommer rasp het daarna met een medium/grote rasp. Knijp het vocht voorzichtig uit de geraspte komkommer stukjes. Leg de zalm repen naast elkaar op een snijplank. Smeer met een mes een laagje crème fraîche over ieder reepje zalm (net alsof je pindakaas op brood smeert, niet te dun en niet te dik). Verdeel daaroverheen de komkommer. Verdeel strooiend de zeewiermix over de komkommer. Rol de zalm met de laagjes op en snij daarna met een scherp mes in plakjes van 3 tot 4 centimeter (of hou het formaat van een sushi rolletjes aan).

Verdeel de rolletjes over de borden en voeg een takje dille toe voor smaak en kleur. Strooi ten slotte de sesamzaadjes over de rolletjes en het bord.

smoothies

smoothies

  • 2
  • tussendoortje
  • 10 min

Het kan niet gezonder: smoothies met fruit, groente en zeewier. Ze zijn een ideaal alternatief voor een brood ontbijt of lunch of zelfs desert. Vol met de vitaminen, mineralen en eiwitten van het land en uit de zee, zorgt een smoothie ervoor dat je urenlang energie hebt en geen behoefte voelt aan “snacks.”

Het mooie van smoothies is dat je de ingrediënten eenvoudig kunt aanpassen zodat je fruit en groente gebruikt die jij lekker vindt en ook wat er per seizoen beschikbaar is. De zeewier kruiden kun je gedroogd toevoegen. Fruitsmoothies bevatten veel suiker, vandaar dat wordt aangeraden om meer groenten dan fruit in smoothies te verwerken, en dan natuurlijk zeewier.

Ingrediënten als basis, of startpunt:

  • 1 of 2 theelepel zeewiermix
  • 1 banaan in stukjes
  • 1 sinaasappel, geschild en in partjes toevoegen
  • 300 ml water (of naar eigen smaak meer/minder water)
  • 2 handjes vol groenten (sla, paprika, witlof, wortels, etc.)

Het is nog gezonder om je smoothies wekelijks te variëren. Bijvoorbeeld met broccoli, bloemkool, selderie, spinazie, en als je van bitter houdt, boerenkool. In de winter kun je eenvoudig ingevroren fruit stukjes gebruiken.

witlofsalade met blauwe kaas en zeewiermix

witlofsalade met blauwe kaas en zeewiermix

  • 4 personen
  • Voorgerecht
  • 30 minuten

Ingrediënten:

  • 6 x verse witlof
  • 2 bakjes crème fraîche
  • 1 pakje blauwe kaas
  • 200 gram walnoten fijngehakt
  • 1 eetlepel zeewiermix

Snij het kontje van de witlof af en pel de buitenste bladeren ervan af (geef maar aan het konijn). Daarna pel je de meeste bladen af en die leg je op een bord in een rijtje of een rondje. Zo maak je 4 borden op. De witlof binnen-bladeren fijnsnijden en de walnoten eraan toevoegen en door husselen. Even laten staan tot na de volgende stap.

Doe het bakje crème fraîche in een kleine pan en zet op een laag vuurtje. Verkruimel de blauwe kaas door de crème fraîche zorg ervoor dat het goed mengt. In ongeveer 5 minuten warmt dit op tot een egaal geheel. Blijf goed roeren zodat het niet aan de pan gaat plakken. Haal van het vuur en laat even afkoelen. Zodra je je vinger erin kunt steken voeg je de zeewiermix toe en dit roer je nog eens goed door. Schenk de saus over de witlofbladeren en strooi daarna de fijngehakte stukjes witlof en de walnoten eroverheen. Voor kleur kun je nog een toefje zeewiermix over ieder bord strooien.

watermeloen met rode ui en zeewiermix

watermeloen met rode ui en zeewiermix

  • 4
  • bijgerecht
  • 20 min

Ingrediënten:

  • ¼ watermeloen in blokjes gesneden
  • ½ rode ui in halve dunne ringen gesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels goede balsamico (hoe ouder hoe lekkerder)
  • 1 theelepel (of een scheutje) honing maar als je oude balsamico hebt, kun je dit overslaan
  • 2 eetlepels zeewiermix

Dit klinkt als een heel raar recept, maar wij vinden het overheerlijk! Een dame ut Parijs, Chantal, heeft dit ooit voor Rebecca gemaakt toen die in haar B&B verbleef op het Franse platteland. Probeer het eens en laat ons weten wat je ervan vond.

Snij de watermeloen in blokjes die in je mond passen. Schil de rode ui en snij door de helft (je gebruikt 1 helft). Leg deze helft op zijn platte kant en snij met een scherp mes heel dunne plakjes. Haal de reepjes los van elkaar en voeg toe aan de kom met de meloen. Mix de olijfolie, balsamico, honing en 1,5 eetlepel (hou een halve eetlepel achter de hand voor later) zeewiermix vlokken door elkaar totdat het een egale vinaigrette is. Proef even om te checken of het niet te scherp is (kan komen door de balsamico). Als het te scherp is, voeg je nog een scheutje honing toe. Schenk het daarna over de meloen en rode ui en hussel goed door elkaar. Serveer op bordjes of in schaaltjes en verdeel voor het opdienen de halve eetlepel zeewiermix vlokken over ieders portie.

pure chocola met zeewiermix

pure chocola met zeewiermix

  • 6-8
  • desert
  • 15 min

Ingredienten:

  • 1 grote reep pure chocola
  • zeewiermix

Het combineren van zoet en zout is al langer een trend, maar dit was nog niet eerder met zeewier geprobeerd. Een leuke stichting in Middelburg (Cholate Lovers) heeft dit recept voor het eerst ontwikkeld. En sindsdien is iedereen laaiend enthousiast over de smaak ervan.

Je hebt een bakplaat nodig met een anti-aanbak laag en een paar koelelementen.

Snij de chocolade reep in kleine stukjes en doe ze in een steelpan om het op laag vuur langzaam te smelten. Zorg dat het niet aanbrandt, dus blijf roeren. Het is zo gepiept.

  • Ieder merk chocola is anders, en er zijn soorten die echt niet goed omsmelten. Maar wij hebben goede ervaringen met de Pure Verkade repen.

Zodra het helemaal gesmolten is giet je het uit over de bakplaat. Daarna pak je de bakplaat op en draai je hem goed rond zodat de chocola zich uitspreidt. De bedoeling is een dun laagje chocola. Zet de bakplaat neer en strooi nu zo snel mogelijk vlokjes zeewiermix over de chocola. Wees even voorzichtig in het begin, want je kunt er niet aan gaan zitten om het zeewier beter te verspreiden.

Hierna leg je een paar koelelementen en die leg je op het aanrecht of op een plek waar het veilig kan staan. Daar bovenop zet je het bakblik of de bakplaat met de chocola. Na 20 minuten kun je checken of het al stijfer is geworden. Nu heb je twee opties. Je kunt met een (pizza) mes de boel netjes in stukjes snijden en daarna verder uit laten harden. Of je doet nog niets en wacht totdat het uitgehard is. Daarna kun je het in stukken breken.

Serveren met de zeewiermix naar boven om je gasten te verrassen. Of je kunt het verbergen en kijken hoe ze reageren.

Succes gegarandeerd!

Zeewaar De eerste zeewierboerderij van Nederland.