duurzaam telen

zeewier innovatie in de EU

Zeewaar is het eerste bedrijf in Nederland dat exclusief met duurzaam geteeld zeewier werkt uit schoon zeewater. Het resultaat is een prachtig premium zeewierproduct, qua smaak, voedingsstoffen, kleur, en malsheid. Wij doen geen concessies hierop en werken daarom niet met wieren die op een andere manier zijn geproduceerd.

Waar we in 2013 startten met enkelen honderden kilo's, telen we al sinds 2014 ieder jaar duizenden kilo's ("tonnen" in vaktermen). Hiermee heeft Zeewaar de eerste stap gezet in Nederland op weg naar grootschalige duurzame zeewierteelt voor consumptie. De komende jaren zullen we gefaseerd opschalen. We zijn gelukkig niet alleen en werken samen met de andere teelt collega's die de EU rijk is.

Met de aantrekkende vraag naar zeewier die de experts nu waarnemen wordt het cruciaal om zeewier duurzaam te  telen. Duurzaam betekent zonder toevoegingen van meststoffen of verdelgingsmiddelen aan het water, en met een schaalgrootte die de goede balans van voedingsstoffen in zee in stand houdt. Telen betekent het planten van “start materiaal” ofwel baby zeewier in een teelt installatie zodat alleen daaruit geoogst wordt en de natuurlijke bestanden hun belangrijke ecologische rol kunnen blijven uitvoeren.

 

wie zaait mag oogsten

Zeewier heeft een belangrijke rol in de zeeën en oceanen. Het filtert het zeewater door voedingsstoffen op te nemen, het fungeert als kraamkamer voor het leven in zee, het neemt C02 op, het ademt zuurstof uit en het beschermt kustzones tegen erosie. Zeewier is daarom het regenwoud onder water. Door het weg oogsten van zeewierwouden wordt die belangrijke rol in zee niet meer goed uitgevoerd. De zee is groot maar kwetsbaar en het is de taak van ons allen om de balans in zee te verbeteren en te beschermen.

Omdat we een van de eerste zeewiertelers in Europa zijn, weten we uit ervaring dat de uitdagingen groot zijn. Nu wordt nog 99.7% van het zeewier in de EU d.m.v. wild oogsten uit de natuur gehaald, dat is een geschatte 300 miljoen KG per jaar (FAO schatting voor 2017). En deze markt groeit met 10% op jaarbasis. Met behulp van duurzame teelt kunnen we die schadelijke praktijk de komende jaren vervangen. Met de kennis van nu over vervuiling, klimaatverandering, Co2 uitstoot, schadelijke voedselproductie praktijken, en over de staat van de visserij en van de zee, kunnen we niet langer om de hete brei heen dansen. We hebben nu de kans om zeewierteelt in Europa met integriteit duurzaam op te zetten.

 

 

 

Zeewaar De eerste zeewierboerderij van Nederland.